Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει συμβουλές για τα παιδιά μας

Πώς μπορώ να διαχειριστώ το παιδί μου όταν αντιδρά και μου αντιμιλά συνεχώς;

Τα παιδιά συνήθως με την συμπεριφορά τους μας στέλνουν διάφορα μηνύματα για το πως αισθάνονται . Αρχικά παρατηρήστε  σε ποιές περιπτώσεις αντιδρά και αντιμιλά ... Κατόπιν αναλογιστείτε πως το αντιμετωπίζετε εσείς πχ. μήπως του κάνετε πολλές παρατηρήσεις , ή υποδείξεις. Ασχολείστε μαζί του και με τι τρόπο..
Συζητήστε  με ηρεμία με το παιδί για τη σχέση σας και το τρόπο που αντιδρά .. Αφού τον ακούσετε με προσοχή ρωτήστε τον πως θα ήθελε να του φέρεστε και συμφωνήστε  για το τρόπο της επικοινωνίας σας . Σε περίπτωση που παραβιάζεται η συμφωνία  διαχειριστείτε το   λέγοντάς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε , όταν ηρεμήσεις είμαι διαθέσιμος/η να συζητήσουμε. Να περνάτε σταθερά το μήνυμα ότι όλα τα θέματα επιλύονται με το διάλογο και πάντα υπάρχουν λύσεις... Επίσης δείξτε του ότι είστε πρόθυμος /η να τον ακούσετε και ότι τον εμπιστεύεστε.


Το παιδί μου ζητά επίμονα ένα αδελφάκι. Όμως, εγώ κι ο σύζυγός μου δεν είμαστε έτοιμοι για δεύτερο παιδάκι. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή την επιμονή του;

Τα παιδιά  κάποιες φορές αναζητούν αδελφάκι γιατί αισθάνονται μόνα τους ..Ρωτήστε το ποιός είναι ο λόγος που το επιθυμεί τόσο πολύ ..  Εξηγήστε με ηρεμία και αποφασιστικότητα στο παιδί σας ότι ο σχεδιασμός της οικογένειας σας ήταν να αποκτήσετε ένα παιδάκι . Είστε πολύ ευτυχισμένοι που τον /την έχετε. Επίσης ένα ακόμη παιδί στην οικογένειά σας σημαίνει ότι θα μοιραζόταν η φροντίδα και ο χρόνος που περνάτε μαζί του και φυσικά δεν θα μπορούσε να παίζει με το μωρό παρά μετά από αρκετό καιρό ... Φροντίστε να ασχολείστε μαζί του και να δημιουργείτε τις προυποθέσεις να συναναστρέφεται συνομήλικα παιδιά .

Έχω υιοθετήσει ένα παιδάκι από 23 μηνών. Σε ποιά ηλικία είναι προτιμότερο να του πω ότι δεν είμαστε οι βιολογικοί του γονείς;

Από νωρίς μέσα από την μορφή ιστορίας θα μιλήσετε για την δική σας οικογένεια με γλυκό και τρυφερό τρόπο τονίζοντας τη χαρά και την αγάπη που του έχετε. Συνήθως από την ηλικία που το παιδί αρχίζει να κάνει ερωτήσεις για το φύλο του και πως γεννιούνται τα παιδιά .  Μέχρι το αργότερο τα 5-6 χρόνια του πρέπει να έχει γίνει η ενημέρωση ώστε να συνειδητοποιήσει την αλήθεια σταδιακά και η υιοθεσία να μην αποτελέσει τραυματικό γεγονός.

Το παιδί μου είναι στην εφηβεία κι έχει σύνδρομο Asperger. Πώς μπορώ να του ανακοινωσω αυτό που έχει ώστε να μην το τραυματίσω ψυχικά;
Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους  όπως  το νοητικό του δυναμικό , τις ικανότητες αλληλεπίδρασης , πως είναι ψυχολογικά αυτή τη περίοδο κλπ.  . Γι αυτό  καλύτερα είναι  να το συζητήσετε με τον ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο που τον παρακολουθεί για να σας ενημερώσει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την ενημέρωση του.

Το παιδί μου δεν θέλει να μοιράζεται τα παιχνίδια του με αποτέλεσμα να τσακώνεται πολύ συχνα με τους φίλους του.

Μπορείτε να εξηγείτε με ηρεμία στο παιδί σας ότι το παιχνίδι είναι δικό του απλά ο φίλος του θέλει να παίξει λίγο και θα το επιστρέψει . Απευθυνθείτε και στο άλλο παιδάκι λέγοντας να ζητήσει το παιχνιδάκι για λίγο και θα του το επιστρέψει... Με αυτό το τρόπο σταδιακά ο γιός σας θα καταλάβει ότι δεν του αμφισβητείται ότι είναι ο ιδιοκτήτης του παιχνιδιού και ότι ακόμη και αν το δανείσει σε ένα άλλο παιδάκι θα του το επιστρέψει . Κάθε φορά που συνεργάζεται να τον  επαινείτε . Παράλληλα με το παράδειγμά σας περάστε του το μήνυμα πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι και ότι μοιράζεστε και εσείς τα πράγματά σας με ανθρώπους που αγαπάτε , είναι κοντά σας και φυσικά σας τα επιστρέφουν .. 

Η Αλεξάνδρα Καππάτου είναι ψυχολόγος , παιδοψυχολόγος και συγγραφέας
www.akappatou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου