Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ :Η σχέση με τη σύντροφό τους (2ο μέρος)

Ποια είναι τα εμπόδια κι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι στην επικοινωνία;


  1. Ο διαφορετικός τρόπος που εκφράζονται άνδρες – γυναίκες. Οι άνδρες καλλιεργούν μια γλώσσα λογικής και αιτιότητας. Στη γλώσσα του άνδρα δεν περιλαμβάνονται δηλώσεις όπως : ‘’έχω ανάγκη να είμαι κοντά σου’’, ‘’νιώθω μόνος’’ ,’’δεν αντέχω άλλο’’ κ.ά. Ένας άνδρας εκφράζει τις ανάγκες του περισσότερο με πράξεις. Όταν οι άνδρες δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους με τον τρόπο που το κάνει ή σύντροφος τους μπορεί να νιώσουν παρεξηγημένοι, αλλά και δύσπιστοι. 
  2.  Οι διαφορετικές προσδοκίες του ενός από τον άλλο.                    Παράδειγμα, αναφέρει ένας καθηγητής πανεπιστημίου: «Όλη τη μέρα ασχολούμαι με προβλήματα, δέχομαι πιέσεις και επιλύω συγκρούσεις. Όταν γυρνάω στο σπίτι, το μόνο που θέλω είναι να είναι όλα εύκολα. Όταν λοιπόν η γυναίκα μου, μου μιλούσε για τα οικογενειακά προβλήματα και μου ζητούσε να τα συζητήσουμε, εγώ δεν ήθελα να τα ακούσω και όσο περισσότερο με πίεζε, τόσο περισσότερο θύμωνα και απομακρυνόμουν››.  
  3.   Oι ‘’συγκρούσεις’’ για τον καταμερισμό της εργασίας.                               Στην ουσία αυτός ο καταμερισμός αφορά τη φροντίδα: την επιθυμία να πάρει ή να δώσει κανείς φροντίδα με τον τρόπο που έχει μάθει.
  4. Τα ‘’παιχνίδια εξουσίας’’ που παίζονται συχνά ανάμεσά τους.                     Οι γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους που στηρίζεται στις σχέσεις, για να στρέψουν τα παιδία ενάντια στον πατέρα. Οι άνδρες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη δική τους εξουσία που στηρίζεται στην παραγωγή έργου, δηλ. την ικανότητα τους να κερδίζουν χρήματα ή να επιδιορθώνουν πράγματα, ως μοχλό ενάντια στις γυναίκες τους
  5. Διπλά μηνύματα που δίνει ο ένας στον άλλον, για παράδειγμα οι γυναίκες πολλές φορές περιμένουν από τους άνδρες τους να επιβάλλουν την πειθαρχία στα παιδιά και από την άλλη τους παραπονούνται ότι δεν εκφράζουν τη στοργή τους σε αυτά (πράγμα δύσκολο αφού αναλαμβάνουν συνήθως τον πρώτο ρόλο).
  6. Η ισχυρή συναισθηματική εξάρτηση του άνδρα από τη γυναίκα του! Αυτό γίνεται εξαιτίας της κάλυψης των συναισθηματικών του αναγκών από τη σύντροφό του. Συχνά οι άνδρες έχουν έναν ή δύο κολλητούς αλλά μαζί τους δε συζητούν τίποτα σημαντικό. Αν ο άνδρας που έχει αυτή τη σχέση εξάρτησης με τη γυναίκα του, θελήσει κάποια στιγμή να της μιλήσει και αυτή δεν είναι διαθέσιμη, θα νιώσει μόνος και πληγωμένος.
·                     Άλλες διαφορές των δυο φύλων, όπως :

ΑΝΔΡΕΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

- Αναπτύσσουν ανεξαρτησία,
- Αναπτύσσουν και διατηρούν τις
αυτονομία και αυτοπεποίθηση.
σχέσεις
-Δίνουν μεγάλη σημασία στην
- Δίνουν μεγάλη σημασία στην
εκμάθηση των κανόνων
εκμάθηση δεξιοτήτων ενσυναίσθησης
(τι είναι σωστό και τι δίκαιο)
και συσχέτισης με τους άλλους
-Στα παιχνίδια αυτό που μετρά
-Στα παιχνίδια αυτό που μετρά είναι
είναι η νίκη
οι προσωπικές σχέσεις
- Δίνουν μεγάλη σημασία στον
- Δίνουν μεγάλη σημασία στην
ανταγωνισμό
συνεργασία
- Θεωρούν την οικειότητα
- Βλέπουν κίνδυνο στα απρόσωπα
επικίνδυνη – φοβούνται ότι θα
επιτεύγματα και την επιτυχία που
χάσουν τον εαυτό τους
ερχεται με ανταγωνισμό
- Δίνουν σημασία στην επαγγελ-
- Δίνουν σημασία στην οικογενειακή
ματική ανάπτυξη
ανάπτυξη
- Βλέπουν ένα πρόβλημα και
- Βλέπουν ένα πρόβλημα και θέλουν
θέλουν να το λύσουν
να μιλήσουν για αυτό .

Πηγή: Άνδρες σε θεραπεία-  ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ των METH L. RICHARD, PASICK ROBERT, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, έτος 2000.

                                                  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου