Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ: Το βασικό συστατικό της ευτυχίας και πώς να την αποκτήσετε


Αν η ευτυχία φαίνεται όνειρο άπιαστο για εσάς, ή αν περνάτε εδώ και καιρό μία περίοδο απογοήτευσης, θυμού και μελαγχολίας, τότε ίσως να έχετε χάσει τον δρόμο που οδηγεί στην ευτυχισμένη ζωή. Μπορείτε, ωστόσο, να τον βρείτε ξανά, αρκεί να εξασκήσετε το μυαλό σας να σκέφτεται θετικά. Αυτή θα είναι η απαρχή για να πετύχετε το στόχο σας, που είναι η ευτυχία!
Πώς Να έχετε θετική σκέψη
Μπορείτε πολύ εύκολα να έχετε θετική σκέψη, αρκεί να εξασκήσετε το μυαλό σας πολύ πάνω σε αυτή την κατεύθυνση με υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται λοιπόν προπόνηση, προκειμένου να το πετύχετε.
-Αρχικά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε περισσότερο θετικά φορτισμένες λέξεις στο καθημερινό σας λεξιλόγιο όπως π.χ. Να λέτε «θέλω να είμαι ευτυχισμένος» αντί του «δεν θέλω να είμαι δυστυχισμένος» ή προτιμήστε το «σήμερα είμαι ήρεμος» αντί του «σήμερα δεν είμαι ανήσυχος». Με αυτό τον τρόπο, ενισχύετε τον εαυτό σας να συνεχίσει να νιώθει και να συμπεριφέρεται με θετικό τρόπο.
-Επίσης, χρησιμοποιείτε λιγότερα «μην» και «δεν» στον καθημερινό σας λόγο, τα οποία ως αρνητικά μόρια, φορτίζουν αρνητικά κάθε σας πρόταση, κατά συνέπεια κάθε σας σκέψη και συναίσθημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Μίλα σιγανά» αντί του «Μη φωνάζεις», ή προτιμήστε το «Είμαι χορτάτος» αντί του «Δεν πεινάω».
-Είναι καλό να αντικαταστήσετε κάποιες λέξεις που έχουν «στρεσσογόνο» περιεχόμενο με κάποιες άλλες λιγότερο ψυχοπιεστικές π.χ. Μπορείτε να πείτε «Ξεκινώ διατροφή» αντί «δίαιτα», ή «Αύριο θα έχω μία δοκιμασία» αντί για «τεστ» ή «Αντιμετωπίζω μία ακόμη πρόκληση» αντί «εμπόδιο».
-Είναι καλό, να φροντίζετε το σώμα σας ώστε να νιώθετε σωματική ευεξία. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», έλεγαν ορθώς οι Αρχαίοι Έλληνες και φυσικά δεν είχαν άδικο. Όταν βάλετε την άσκηση στη ζωή σας (δέκα λεπτά περπάτημα την ημέρα) ή όταν προσέχετε την διατροφή σας ή περιορίσετε τις εξαρτητικές συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ, καφεΐνη), τότε θα δείτε πως το σώμα σας θα έχει μία περισσότερο ανάλαφρη αίσθηση. Ως γνωστόν, η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι ψηλά, η διάθεση σας είναι καλή. Όταν δεν κυλά αρκετή σεροτονίνη μέσα στον εγκέφαλο νοιώθουμε κατάθλιψη. Έχει βρεθεί πειραματικά ότι η άσκηση αυξάνει τη παραγωγή της συγκεκριμένης ουσίας σημαντικά, συνεπώς μειώνει την καταθλιπτική διάθεση. Σίγουρα, για να εξασκηθούμε στη θετική σκέψη, η ευχάριστη διάθεση είναι σύμμαχος μας. Ασκηθείτε λοιπόν, ζήστε υγιεινά!
-Τέλος, καλό είναι να βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων γιατί μία τέτοια θετική αναπλαισίωση όπως λέγεται, θα σας βοηθά πάντα να κρατάτε το καλό κομμάτι που έχει να σας διδάξει μία εμπειρία που ζήσατε, όσο δυσάρεστη κι αν ήταν. Νοηματοδοτώντας θετικά τα γεγονότα στη ζωή μας κι αντιμετωπίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώνουμε ως προκλήσεις, ενισχύουμε τη δύναμη και το πείσμα μας ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.
Για παράδειγμα αν πρόσφατα βιώσατε έναν χωρισμό από το ταίρι σας, προτού τα βάλετε με τον εαυτό σας ή μαζί του, σκεφτείτε ψύχραιμα. Τι έχετε να μάθετε από αυτόν τον χωρισμό. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να διορθώσετε ώστε να μην το επαναλάβετε στην επόμενη σας σχέση; Κρατήστε τις θετικές αναμνήσεις, αλλά διδαχτείτε από τις κακοτοπιές. Και φυσικά σκεφτείτε, όπως λέει ο λαός: «Κάθε εμπόδιο, για καλό», ή καλύτερα «Κάθε πρόκληση για καλό».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου