Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Αναλύοντας τη γυναικεία φιλία

Η γυναικεια φιλία έχει δεχτεί την αμφισβήτηση πολλών διαφορετικών πηγών ως προς την αυθεντικότητά της. Αν σκεφτούμε πόσο επιθετικά έχει χτυπηθεί αυτή η σχέση όπως και κατ επέκταση η εικονα της γυναίκας, τότε θα καταλήξουμε στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις γυναικείες φιλίες και να επανατοποθετηθούμε απέναντί τους.
Ίσως αν οι γυναικες παραδεχόμασταν τα λάθη μας; Ίσως αν σταματούσαμε να συμμεριζόμαστε την ανδρική άποψη, πώς δεν υπάρχουν γνήσιες γυναικείες φιλίες; Ίσως τότε μόνο ξεκινούσαμε να χτίζουμε εκ νέου τα πιστεύω μας για τη γυναικεία φιλία.
Ας δούμε λίγο τα στερεότυπα που υπάρχουν επί του θέματος. Σκεφτείτε λίγο τα παραμύθια που έχουν μεγαλώσει γενεές κοριτσιών. Η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη, απειλούνται από κακιές μητριές και μάγισσες, που θέλουν να τις βλάψουν. Στο τέλος φυσικά, νικούν οι καλές γυναίκες και φυσικά οι πιο  προικισμένες κερδίζουν τον όμορφο πρίγκιπα. Ποια είναι άραγε η εικόνα της γυναίκας που αναδύεται μέσα από τα παραμύθια; Η όμορφη γυναικα ειναι αξιοζήλευτη και τελικά την επιλέγει ο όμορφος πρίγκηπας, εξυπηρετώντας την εικόνα της «τέλειας γυναίκας» μέσα στην οποία παγιδεύονται πολλά νέα κορίτσια καθώς και ώριμες γυναικες. Από την άλλη, πάντα θα υπάρχει μία γυναίκα που θα είναι μοχθηρή, ανταγωνιστική και αδίστακτη με σκοπό να βλάψει μια άλλη γυναικα.
Τα στερεότυπα υπονομεύουν τη στάση μας και καθορίσουν τις συμπεριφορές μας στην κοινωνική ζωή, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανεπάρκειας των γυναικών. Πόσες φορές ακόμα κι οι ίδιες οι γυναικες αμφισβητούν την ικανότητα των γυναικών να ανταποκριθούν σε δραστηριότητες όπως χειρωνακτικές εργασίες, οδήγηση αυτοκινήτου, αλλά και και σε επικοινωνιακούς τομείς σχέσεων όπως εμπιστοσύνη και εχεμύθεια.
Τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φιλίας που λειτουργούν ανασταλτικά κι εμπρηστικά για την ποιότητα της σχέσης τους είναι:
·         Οι γυναίκες φαίνεται να είναι λιγότερο ανεκτικές στα λάθη των φίλων. Η φιλία μπορεί εύκολα να κλονιστεί από ένα και μόνο γεγονός. Αυτό ίσως συμβαίνει διότι οι γυναίκες επενδύουν πολύ συναισθηματικά στις φιλίες τους, συνεπώς έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες. Ένα λάθος λοιπόν από την πλευρά της φίλης, δεν μοιάζει να συγχωρείται ευκολα.

·         Οι γυναίκες βιώνουν τον ανταγωνισμό αρνητικά. Γενικότερα, λέμε πως καλό είναι να μην υπάρχει ανταγωνισμός στις φιλικές μας σχέσεις. Ο ανταγωνισμός στις φιλίες επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα καριέρας, κοινωνικής θέσης, ακαδημαϊκής απόδοσης και εξωτερικής εμφάνισης. Οι γυναικες φαίνεται να μην είναι εξοικειωμένες με τον ανταγωνισμό, καθώς από μικρά κορίτσια, παίζουν παιχνίδια τα οποία βασίζονται στην έννοια της καλής απόδοσης αλλά όχι απαραίτητα τον ανταγωνισμό (π.χ παιχνίδι με κούκλες ή κουτσό), σε αντίθεση με τα παιχνίδια των αγοριών που είναι πιο ανταγωνιστικά καθώς διέπονται από κανόνες ξεκάθαρους και σαφείς.
·         Ζήλεια! Συχνά, παρατηρούμε συμπεριφορές ζήλειας μεταξύ γυναικών είτε για θέματα εμφάνισης είτε για κάποια φιλική σχεση με μία άλλη γυναίκα. Όμως, η ζήλεια είναι ένα ανθρώπινο φυσιολογικό συναισθημα που δεν μπορεί έτσι απλά να εξαφανιστεί. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τη ζήλεια και ο χώρος που αφήνουμε στη ζήλεια για να παίρνει προεκτάσεις απειλητικές για την δική μας ψυχική υγεία και της φίλης μας.

Είναι αλήθεια! Η γυναικεία φιλία είναι κάποιες φορές πιο δύσκολη. Όταν όμως την αφήσουμε να συμβεί, τότε μπορεί να είναι πολύ δυνατή και βαθιά καθως περιέχει  το κυριότερο συστατικό για μία σχέση, την  συναισθηματική επένδυση. Μεσα από την επικοινωνία, μπορούμε να  γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και τα αρνητικά συναισθηματα κάπως έτσι να εξομαλυνθούν.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου